Coffeemarket
X
user
delivery


Доставка по всій Україні

кур'єром або в відділення в вашому місті.info

user
cart 0
Кошик arrow-down-white

Контрабанда кави - вплив на кавову індустрію

Щодня тисячі кілограмів кавових зерен купуються, продаються і транспортуються по всій земній кулі. Значна частина продукції потрапляє від виробника до обсмажувальника легальним способом. Однак деякі партії перетинають кордони в руках контрабандистів. Про контрабанду зеленої кави та її вплив на кавову індустрію ви можете дізнатися з нашої статті.


Чому існує нелегальний ввіз кави?


Є різні причини існування контрабанди харчової продукції. Наприклад, ціна на товар в країні походження набагато нижче, ніж в інших країнах. Або ж вартість підвищується навмисне, а продукт підносять як щось унікальне та неповторне. Також до цього списку можна віднести високі мита на певні групи товарів.


Зелена кава по-різному оцінена в різних країнах, чим і пояснюється в першу чергу її контрабанда. Сировина нелегально ввозиться в сусідні регіони і там перепродається. Стрибок цін відбувається, якщо, наприклад, звичайну каву позиціонують як органічну або ту, що володіє сертифікацією Fair Trade.


Більшою мірою контрабанда поширюється в країнах, де в якості основної валюти використовується долар США. Через це виробництво стає більш дорогим. Тому, кавове виробництво в Еквадорі приблизно в три рази затратніше, ніж в Перу або Колумбії. Адже виробник зобов'язаний виплачувати співробітникам мінімальну зарплату та робити соціальні внески. Виходить, що вартість робочої сили зростає.


Наслідок цих факторів - нелегальне ввезення сировини в Еквадор з інших країн. Характерно, що подібне рішення виявляється зручним для обох сторін. Колумбійські виробники, які знаходяться неподалік від кордону, запросто можуть продати зерно еквадорському контрабандисту. За це вони отримують розрахунок в доларах, а не песо. Фермер значно виграє, адже національна валюта становить близько 0,0003 долара. У той же час колумбійці отримують якісний продукт і платять за нього менше.




Пастки контрабандистів


Контрабандистські дії - це результат певних домовленостей хоча б між двома сторонами. У кожного "ланцюжка" завжди є головний учасник, посередник, який має зв'язки на ринку. Він відповідає за закупку зерна, його переправлення через кордон і подальшу реалізацію. Самі фермери не володіють ні технічними ресурсами, ні ринковими зв'язками.


Варто сказати, що довгострокові схеми нелегального бізнесу шкодять кавовій індустрії. Посередники починають невиправдано знижувати вартість кави, якщо виробник хоче продати зерно терміново. Найчастіше шахрай маніпулює розцінками перед новим врожаєм, коли фермер ще не розпродав колишній товар. Інші учасники ланцюжка теж страждають. Їм за продукцію або роботу платять менше. Таким чином створюється замкнуте коло, яке перешкоджає розвитку місцевої кавової індустрії.


Крім того, при нелегальному вивозі кави страждає бюджет країни, оскільки втрачається можливий дохід від сплати податків. Податкові гроші в цьому випадку отримає країна експорту. Але головний підступ полягає у тому, що фермерські господарства і зовсім можуть відмовитися від вирощування кавових дерев. Адже вартість робочої сили і добрив висока, а продукт при цьому доводиться продавати чи не за копійки. До того ж кава, отримана від контрабанди, може стати причиною її неадекватної оцінки імпортером. А виробник ризикує втратити статус надійного постачальника.