Coffeemarket
X
user
delivery


Доставка по всій Україні

кур'єром або в відділення в вашому місті.info

user
cart 0
Кошик arrow-down-white

Основи блендінга

Говорять, ніби найкращі еспресо-шоти створюються на основі блендів (сумішей). Чи правда це? Давайте детальніше вивчимо поняття блендінга. Якщо повернутися до історії, то перші купажі з'явилися завдяки використанню робусти. Оскільки її зерна давали щільну пінку та довгу гіркоту в посмаку, що на той час було головними показниками міцності напою. До цього моменту кавомани вживали тільки моносорти з різних частин світу. Однак через це смакові особливості кави просто стиралися. Щоб відчути різницю сортів, і почали додавати робусту.




Навіщо створюються еспресо-бленди  


Для збалансування складного букета та врівноваження смакових недоліків одного сорту перевагами іншого створюють особливі суміші. Солодкуватий багатий присмак і тонкий тривалий посмак - характерні риси кожного якісного бленда. Еспресо набуває не тільки гармонійного, але і багатоликого смаку. У купажах немає єдиного домінуючого мотиву, проте в чашці збираються зерна широкої географії.


Багато хто називає еспресо-блендінг справжнім мистецтвом, адже доводиться зі складних компонентів створювати універсальний і цікавий продукт. І все ж: як звичайна еспресо-суміш може стати тим самим оригінальним блендом? Сьогодні відомо близько 72 комбінацій, які успішно запущені у всіх країнах світу і користуються чималим попитом. Вони можуть містити більше двох складових.


Наприклад: один бленд з Ефіопії і Бразилії пропонується як мінімум в 10 варіаціях. Різниця представлена ​​відсотковим співвідношенням, технікою обробки, зерном, що використовуються. Гранична кількість застосовуваних сортів для бленда обмежується 14 видами. Якщо ваш еспресо має блендовану основу, він буде чудово поєднуватися з молоком, і його смакова стабільність не зміниться від чашки до чашки.


Робуста в еспресо - за або проти?


Може здатися, що присутність зерен робусти в каві вже стала пережитком минулого. Але це не так. Досі є безліч людей, що обожнюють характерний присмак цього сорту. Так що суміші з певним відсотком робусти не втратили своєї популярності. Причому її якість не гірше улюбленої всіма арабіки. Генетичні особливості такої кави додають напою більше кофеїну, він стає більш насиченим і щільнішим.


Як створюються еспресо-бленди


Існує два способи приготування еспресо-блендів:


  1. Пре-блендінг. Кавові зерна в цьому випадку змішуються до процесу обсмажування. Складність такого методу полягає в тому, що сировина відрізняється щільністю, величиною, вмістом цукрів. Під час спільної теплової обробки одним видам зерен знадобиться більше часу для розвитку структури.
  2. Пост-блендінг. Нескладна технологія, коли обсмажене зерно з'єднується в певних пропорціях. Схема не настільки цікава, як в першому випадку, проте передбачає безліч проб і ретельне змішування.


Пре-Блендінг дає більш урівноважену чашку, смак виходить цілісним. До другого способу вдаються за необхідності з'єднати більше 4-х сортів.