Coffeemarket
X
user
delivery


Доставка по всій Україні

кур'єром або в відділення в вашому місті.info

user
cart 0
Кошик arrow-down-white

Альтернативні способи заварювання кави

Кава – це улюблений напій мільярдів людей у всьому світі. Але мало хто знає, що заварювати його можна не лише звичними для нас способами, а й декількома альтернативними.

Якщо розглядати саме нашу країну, тут кавова культура почала активно розвиватися лише останні кілька років. Практично на кожному розі у великих та маленьких містах можна знайти не тільки американо та еспресо, але й напої з новомодними назвами (як флет уайт). У сучасних кав'ярнях пропонується величезний асортимент, який прикрасить ранок будь-якої людини.

Напої, що бадьорять, на виніс — це взагалі окрема історія. Вони допомагають вирішувати питання бізнесу, роблять зустрічі зі знайомими яскравішими. А заварюючи їх вдома ми забезпечуємо собі чудове проведення часу за чашкою кави та прочитанням книги, прогортанням журналу або іншими заняттями. Цей ритуал прикрашає наше життя, роблячи його цікавішим. Тому щоденна чашка кави - це не звичка, а дійство, що налаштовує нас на позитивні думки.

Дехто каже, що смачний напій варять виключно у кав'ярнях, де встановлено професійне обладнання. Насправді це правда тільки в тому випадку, коли ми згадуємо еспресо. В іншому випадку, приготувавши каву будинку різними способами кожен може зрозуміти, що такий напій нічим не поступається за смаком покупному. І для цього не доведеться купувати дорогу кавоварку: візьміть турку, френч-прес, гейзерну кавоварку. Ви відразу зрозумієте: кава, приготовлена ​​в домашніх умовах нічим не гірша за придбану в кав'ярні.

Але кавомани-винахідники, які шукають інноваційний та легкий смак, на цьому не зупинилися. Вони знайшли кілька способів, за допомогою яких можна отримати унікальний напій, змінюючи його консистенцію, колір і аромат. Ці методи прийшли до нас у різний час з різних континентів. Поєднує їх лише одне — несхожість на класичне заварювання кави. В результаті виходять напої, відмінні від концентрованого еспресо чи звичного нам американо. Тому ці методи назвали «альтернативними». Йдеться про кемекс, вирву харіо (V60), аеропресі. Заварювати каву потрібно буде через папір, що фільтрує, проливаючи зерна великою кількістю води. За смаком напої вийдуть легкими та м'якими, із присмаком фруктів чи ягід.

Кемекс

Кемекс

Кемекс являє собою посудину, виготовлену зі скла крапка. Він нагадує декантер для вина. Вигадав його американський хімік німецького походження ще в сорокових роках минулого століття. Для того, щоб заварити в ньому каву потрібно:

  • поставити фільтр (бажано паперовий);
  • насипати зверху зерна грубого помелу;
  • залити водою із температурою приблизно 90°.

Фільтруюча система має бути зроблена з товстого паперу. Так кава почне капати тоненьким струмком. І, хоча за кольором він вийде напівпрозорим, ви відразу відчуєте аромат і чистоту смаку, а зайва гіркота забирається за допомогою кемексу.

V60

V60

V60 («японська вирва» або «воронка харіо») допомагає заварювати каву відразу в чашці.

Посудина повинна бути зроблена або з кераміки, або зі скла. Пластикові версії не рекомендуємо використовувати. У перекладі нашою мовою "харіо" - це "король скла". Японська назва була дана за назвою фірми-виробника. У 60-ті роки минулого століття тут заснували цілий цех, що спеціалізується на виробництві обладнання для кавоманів.

"V60" - це назва, яка пов'язана з формою судини. Він нагадує букву "v" зі стінками по 60 градусів. Наверх вставляють фільтр із тонкого паперу, засипають зерна та виливають потрібну кількість води. Смак такої кави - більш щільний і інтенсивний, ніж у кемекса, з легкою гіркуватістю.

Аеропрес

Аэропресс

Цей спосіб вигадали на початку 2000-х років. Його засновник, Алан Адлер, спочатку був керівником фірми, що випускає літаючі диски аеробі (фрісбі). Але згодом він зацікавився виробництвом пресів та іншого тематичного обладнання.

Зроблений аеропрес із пластику. Кава в ньому готується за допомогою ручного тиску. Покрокова інструкція приготування така:

  • кава заварюється у самому циліндрі;
  • в кухоль рідина вичавлюється поршнем.

В аеропрес ставиться тонкий фільтр із паперу. Дрібні частинки кави потрапляють у чашку, а великі залишаються у ємності. Напій виходить непрозорим, з м'яким смаком.

Два з трьох альтернативних методів, описаних вище, вигадали ще на початку минулого століття. На жаль, зараз їх майже витіснив еспресо, який робиться швидше і простіше. Але забувати про них не варто, адже за допомогою свіжообсмаженої кави та смачної води можна приготувати не тільки підбадьорливий, але й унікальний напій, що задає настрій на весь день.