Coffeemarket
X
user
delivery


Доставка по всій Україні

кур'єром або в відділення в вашому місті.info

user
cart 0
Кошик arrow-down-white

Кав'ярні та їхнє значення в історії

Заклади, в яких можна було насолодитися чашечкою кави, почали з'являтися в 15-16 століттях. Подібні місця привертали людей не тільки ароматним частуванням, але й можливістю зустрічей поза домом. Поступово кав'ярні перетворилися на своєрідні центри суспільного життя: тут ділилися останніми новинами і обговорювали повсякденну діяльність.


У різних країнах урядові сили побачили небезпеку таких кафе, адже відвідувачі неодноразово засуджували наміри влади. Деякі заклади навмисне закривали. Мусульманські священники і зовсім вирішили, що кавові будинки відволікають вірян від молитов. Інформатори султана в Османській імперії були точно переконані, що в цих місцях ведуться змови проти імператора.


Історія пам'ятає, як у 1647 році в Англії проти кав'ярень виступали жінки, адже їх туди не пускали. Протестувальники звернулися до короля в письмовій формі, вимагаючи закриття закладів такого роду. Оскільки чоловіки весь вільний час проводили саме там, не бажаючи повертатися до домашніх справ. Останні ж написали у відповідь звернення, яке названо "Чоловічою відповіддю на жіночу петицію проти кави".



У Франції кафетерії відзначилися тим, що тут воліло збиратися все волелюбне населення. У них проводили збори різноманітні культурні та політичні організації. Гості мали шанс говорити з близькими за духом та інтересами людьми, які поділяють їх життєву позицію.


Кав'ярні істотно вплинули на розвиток мистецтва і культури в багатьох європейських країнах. Наприклад:

  1. "Регенс" - улюблений заклад паризької богеми та інтелектуалів. Працює з 1681 року і до сьогоднішнього дня.
  2. "Грін Драгон" в Массачусетсі - місце зустрічей американських патріотів (відкрито у 1691 році).
  3. "Джонатан" в Лондоні (1690-1700 рр.) - центр торгів, що став першою фондовою біржею Англії.
  4. "Кафе де Греко" (Рим, 1760 рік) - в цьому закладі побували кращі світові письменники і композитори (Тютчев, Стендаль, Мендельсон та ін.). Роман "Мертві душі" писався Гоголем теж тут.

Зараз у світі відкрито сотні тисяч кав'ярень, у тому числі і мережеві (Coffee Nero, Starbucks, Coffee Ritazza). Більшість із них розширюють своє меню, додаючи позиції, не пов'язані з кавою, включаючи й алкоголь.