Coffeemarket
X
user
delivery


Доставка по всій Україні

кур'єром або в відділення в вашому місті.info

user
cart 0
Кошик arrow-down-white

Як зрозуміти - хороша кава чи погана?

Суперечки про те, яку каву слід вважати хорошою, а яку ні - не вщухають. Причому дискусії народжуються як на просторах інтернету, так і в повсякденності. За якими ознаками розпізнати якісну продукцію ви дізнаєтеся в нашій статті.



Яке значення має ціна?


Хороша кава не завжди повинна бути найдорожчою. Звичайно ж, зерна вартістю 250 доларів за 1 кг подарують вам неперевершені емоції. Виражений горіхово-вершковий аромат і пікантний смак приносять задоволення. Але і дешевші зразки, придбані в спеціалізованому інтернет-магазині, також порадують якістю.

Купуючи зерно чи мелену каву у звичайному магазині, перевірте строк придатності. На упаковці виробник повинен вказувати час обсмажування. Якщо допустимий період закінчується, не беріть цю пачку. Тим більше не варто робити покупку, коли відсутній дегазаційний клапан. Перевірте склад (пропорції арабіки та робусти), якщо хочете вибрати суміш. Класика для італійських еспресо-блендів складає 80% арабіки (основа смаку та аромату), 20% робусти (міцність, зменшення кислинки).

Оцінка зерна


Зовнішній вигляд зерен багато про що говорить. Як правило, сировина з вихідним дефектом навіть не досягає стадії обсмажування. Однак саме на цьому етапі допускаються помилки. І споживач може отримати неправильно обсмажену каву. Серед можливих вад виділяють скорчинг, коли обвуглюється поверхня зерна, і тіпінг - підгоряння внутрішньої частини. Якщо ви бачите на зернах круглі впадинки, цей дефект називається чипінг.

Значення кислотності


Кислотність - важлива характеристика кавового напою. Найкраще вона проявляється у дорогої арабіки. З іншого боку неприємний кислий присмак має погано обсмажене зерно. Також впливає стан кавомашини. Якщо пристрій давно не чистили, в ньому просто-таки утворюється цвіль, яка і псує напій.



Як потрібно аналізувати смак кави?


Професіонали (бариста та дегустатори) оцінюють кавові смаки за сімома показниками. У випадку з еспресо враховують зовнішній вигляд напою. Якщо ви не є фахівцем у подібних питаннях, достатньо знати про три ключові характеристики:

Букет ароматів. Це перше, що ми відчуваємо, коли відкриваємо упаковку або отримуємо своє замовлення в кафе. Щойно змелена або недавно обсмажена кава характеризується найбільш яскравим ароматом. Згірклість і запах плісняви неприпустимі.
Найбільш багатогранним і складним критерієм вважається смак. Звичайному споживачеві вистачить відчувати кислинку, солодкість, гіркуватість. На таких показниках будується загальне враження - смачно чи ні. Наприклад, коли присмак палений, то про якість говорити не доводиться. Професіонали визначають смак широким спектром характеристик (багатство, яскравість, збалансованість та ін.).
Посмак. Тут все просто: якісний напій здатний залишити в роті приємний "слід". Він злегка нагадує свіжу випічку або шоколад. Якщо посмак подобається, цей сорт можна вважати відповідним для вас.

Пам'ятайте, що найкраща кава та, яка сподобалася особисто вам. Не потрібно орієнтуватися на переваги більшості або якогось одного експерта. Багато хто вважає, нібито чиста арабіка є безпрограшним варіантом. Ось тільки існує маса шанувальників гіркої насиченої робусти.