Coffeemarket
X
user
delivery


Доставка по всій Україні

кур'єром або в відділення в вашому місті.info

user
cart 0
Кошик arrow-down-white

Як приготувати справжній Флет Вайт?

Якщо ви не великий прихильник кави з молоком, можливо, випробувані ще не всі варіанти? Поцікавтеся цікавим кавово-молочним напоєм Флет Вайт. Як його правильно приготувати - читайте в статті!



Флет Вайт - що це?


Напій складається з подвійної порції еспресо (допіо) та молока, яке нагрівається парою і збивається до стану піни. Смак такої кави відрізняється від лате або капучино, він не настільки насичено молочний. Подібний спосіб використання молока дозволяє пом'якшити різкість основного інгредієнта, при цьому відтінки кавового букета зберігаються.

У дослівному перекладі flat white означає “плаский білий”, що вказує на текстуру і колір вмісту чашки. Першим напій приготував австралійський бариста на ім'я Дерек Таунсенд ще у 80-х рр. минулого століття. На жаль, точних відомостей про походження напою не залишилося. Так що доводиться задовольнятися парою версій:

  1. Назва кави отримана через оксамитову молочну пінку, яка лягає рівним шаром.
  2. Каву з молоком багато хто вважає напоєм для жіночої аудиторії. Однак поласувати їм хотіли і чоловіки. Щоб не замовляти “у відкриту” популярну каву, вони придумали для нього кодове ім'я.

Рецептура Флет Вайт


Дереку Таунсенду довелося провести чимало експериментів, перш ніж знайти потрібне співвідношення компонентів. Зберегти смак кави і прибрати різкість дозволяє така пропорція:

  • 60 мл еспрессо;
  • 110 мл молока.

Знадобиться кава дрібного помелу і точний підбір інгредієнтів. Для однієї середньої порції візьміть:

  • 14 г кави;
  • 60 мл питної чистої води;
  • 110 мл молока;
  • цукровий пісок - за смаком.

Зваріть подвійний еспресо (з додаванням цукру або без нього). Молоко нагрівається парою до 60 градусів. Половина маси збивається міні-міксером до однорідної піни, потім акуратно змішується з частиною. Перший шар в чашці - це кава, слідом влийте молочну добавку. Нехай трохи молока змішається з напоєм, а решта залишиться на поверхні.

У способі з'єднання головних складових якраз і полягає відмінність Флет Вайта від класичного лате (еспресо вливають у чашку з гарячим молоком). У випадку з капучино молочна пінка викладається останньою через її високу щільність. Flat white відрізняється й тим, що половина піни забарвлюється в коричневий колір. Виходить своєрідна “зебра”, за якою впізнається цей рецепт.



Секрети приготування Flat white від бариста


На смакові якості, аромат, зовнішній вигляд напою впливають маленькі нюанси. Ось кілька секретів, якими поділилися професіонали:

  1. Вибирайте суміші арабіки, оскільки робуста дає відчутну гірчинку, через що напій не вийде таким м'яким. Візьміть індивідуальний купаж, тоді в традиційному рецепті з'являться унікальні ноти.
  2. Використовуйте молоко жирністю 3.2-3.5%, але ніколи не кип'ятіть його. Інакше піна втратить однорідність та ніжність.
  3. Якщо взяти каву дрібного помелу, це допоможе максимально розкрити її аромат. При чому подрібнювати зерна краще безпосередньо перед приготуванням напою.
  4. Ви не зіпсуєте Флет Вайт гірчинкою, якщо підберете зерна середнього обсмажування - не більше.
  5. Для сервірування візьміть керамічну чашку середнього розміру та наповніть її до краю. Якщо володієте хоча б мінімальними навичками лате-арту - ще краще. На гладкій молочної поверхні можна запросто вивести цікавий візерунок!
  6. Не пийте каву відразу, дайте їй трохи охолонути. Так вдасться в повній мірі відчути всю смакову палітру і зберегти посмак.

Трохи практики - і зможете балувати себе та своїх близьких чудовим кавовим напоєм!