Coffeemarket
X
user
delivery


Доставка по всій Україні

кур'єром або в відділення в вашому місті.info

user
cart 0
Кошик arrow-down-white

Як вибрати чашку для кави

Про чайні церемонії нам вже багато що відомо, але культура вживання кави не менш багата й цікава своїми ритуалами. Одна з особливостей - подавати різні кавові напої в посуді, який відрізняється об'ємом, формою, матеріалом виготовлення. Призначення чашок або спеціальних склянок - підтримання температури, смаку та аромату кавовій композиції.

Чашки для еспресо

Еспресо зі свіжообсмажених зерен володіє винятковим ароматом і міцністю. Для збереження цих якостей його подають в компактних порцелянових чашечках з товстими стінками. На їх білосніжному фоні вигідно виділяється чорна кава з кремовою пінкою. Всередині поверхню посуду обробляють емаллю, щоб колір порцеляни не змінювався. Правильна чашка для еспресо має діаметр і висоту не більше 5 см, відповідна місткість варіюється в межах 35-90 мл. Матеріал, який використовується для чашки, здатний довго утримувати тепло. Рекомендується підігріти посуд перед тим, як наливати напій.



Чашки для турецької кави

Кава, приготована за східним рецептом, ще міцніша та більш насичена, ніж еспресо. І кофеїну в ній теж більше. Такий напій гірчить, має щільну текстуру, через що після кожного ковтка доводиться пити воду. А буває і навпаки: склад готують дуже солодким. Зважаючи на ці особливості напій наливають в невеликі керамічні чашки, обсяг яких не перевищує 40 мл. Вони виконані з тонкими стінками, прикрашені візерунками, позолотою, перламутровими малюнками. Матеріал є хорошим теплоізолятором: каву заведено пити гарячою, притримуючи денце долонею. Посуд настільки крихітних розмірів зручний під час дегустації різних купажів.

Чашки для американо

Американці люблять вживати напій величезними порціями, так що вони використовують кухлі до 300 мл. Для американо не характерна значна міцність, проте при регулярному споживанні запаси кавового порошку швидко вичерпуються. Найчастіше обсяг напою доводять до 120-160 мл, тому сервірувати його можна в трапецієподібну чашку. Коли вміст включає вершки та інші добавки, беруть тару 180 мл.



Чашки для капучино і лате

Унікальність цих напоїв - пишна, густа вершкова або молочна пінка, яка нерідко служить своєрідним полотном для зображення у форматі лате-арт. Звичайно ж, для демонстрації такого мистецтва буде потрібен посуд, максимально розширений у верхній частині. Прийнятна величина чашки становить 150-220 мл, пінка може розташовуватися на рівні країв або трохи виходити за їх межі. Хоч сама кава малопомітна під пінним прошарком, але все ж від її якості залежать смакоароматичні властивості напою.

Посуд для кавових коктейлів

Глясе, фраппе, макіато, лате і подібні напої підносять в келихах з невеликою ручкою, виготовлених із термостійкого скла. Наприклад, лате подають гостю в високому прозорому стакані на підставці. Для кави по-ірландськи придуманий окремий вид тари - скляна кружка на ніжці. Зазвичай кавові коктейлі складаються з великої кількості молока (приблизно 150 мл), тому ємності повинні бути набагато більшими. Найпоширеніший варіант - 220-300 мл. Хоча фрапучино, схожий скоріше на кавовий десерт з морозивом, може бути поданий в стаканах 350-500 мл. Через скло видно всі прошарки вмісту, що робить сервірування цікавішим і привабливішим.



Для домашнього користування рекомендуємо запастися чашками 150-220 мл - це універсальний тип посуду. В цілому вибирати ємності потрібно, відштовхуючись від категорії кави та способу її заварювання. Якщо ж ви любите готувати різні види напоїв для гостей або членів сім'ї, розумним рішенням стане придбання спеціальних наборів. Головне, щоб чашка для кави підкреслювала її найкращі якості та зберігала потрібну температуру.